Европейската прокуратура е получила от България рекорден брой сигнали за злоупотреби.

...
Европейската прокуратура е получила от България рекорден брой сигнали за злоупотреби.
Коментари Харесай

Европрокуратурата работи по над 120 сигнала от България

Европейската прокуратура е получила от България рекорден брой сигнали за злоупотреби. На базата на тях е почнала следствие на над 120 случая. Това разгласи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков.  " Ще публикуваме годишния отчет скоро и ще видите статистиката за България. Получихме информация за измами с европейски средства, най-много свързани с публични поръчки, също така информация за злоупотреби със икономически дотации, измами в областта на строителството, както и с фондовете за възобновяване след коронавирус пандемията ", сподели Кьовеши.

Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура. Това е явен сигнал на високо равнище, регистрира тя и посочи, че е значимо в България да няма монопол върху управляващите, които могат да изпращат сигнали до Европрокуратурата. 

Европейският основен прокурор благодари на премиера Петков за решителността и ясната му визия за битката с корупцията. " Споделяме едни и същи цели и приказваме на еднакъв език. Ако няма откриване за измамите, няма да има следствие. Това е отправната точка ", акцентира тя. " Идеята на Кирил Петков да се сътвори специфична група, която да работи с Европейската прокуратура за гаранция на самостоятелност е нещо, към което би трябвало да се стремим. Ще реализираме прогрес във връзка с измамите и закононарушенията, осъществени от проведени групи ", сподели още Кьовеши.

В отговор на въпрос тя акцентира, че делегираните прокурори са самостоятелни. " Не съм получила информация, че някой се пробва да наруши независимостта на европейските делегирани прокурори в България. Имам им доверие, те са самостоятелни. Вярвам, че ще потвърдят, че доверието, което са получили е справедливо ", добави Лаура Кьовеши.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че диалогът е минал в доста градивен дух. Има обща упоритост за взаимна работа по нарушаванията, корупцията и всевъзможни други закононарушения, свързани с еврофондовете, тъй че да стане ясно, че България не е мястото за такива закононарушения, означи той. Всички закононарушения с европейски пари след 2017 година могат да подлежат на следствие, посочи министър председателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР